Skip to content

De ce sunt copiii pârâcioși? Ce pot face părinții?

by Raluca Drăghici on 27 martie, 2012

copii paraciosiCând copilul tău vine să îl pârască pe colegul sau fratele lui, cu siguranţă este un moment delicat pentru tine: pe de o parte, vrei ca micuţul să îţi spună tot ce se întâmplă cu el, iar pe de altă parte nu vrei ca el să ajungă un pârâcios. Poate te-ai întrebat şi tu cum e cel mai bine să procedezi în acele momente. Pentru a găsi răspunsul trebuie mai întâi să înţelegi care sunt motivele pentru care copilul tău îi pârăşte pe ceilalţi. Fiind atent la ceea ce îl face pe copil să pârască, poţi găsi o cale potrivită de acţiune. Aşadar, hai să aflăm care sunt cauzele pentru care copilul îi pârăște pe ceilalţi:

1. Începe să îşi dezvolte conştiinţa morală

Începând de la 2-3 ani copilul îşi face o idee despre ce este bine şi rău, şi se străduiește să facă cât mai multe lucruri bune. Pentru el este foarte important să le arate adulţilor că cunoaște şi respectă regulile. De aceea, ori de câte ori vede că cineva încalcă o regulă el le semnalizează adulţilor că a observat acest lucru. În acest caz, mesajul copilului atunci când pârăște este: Uite, eu ştiu care sunt regulile, şi, spre deosebire de ceilalţi, eu le urmez!

Ce trebuie făcut?

  • Pe copilul de câţiva ani care pârăște nu îl interesează ca ceilalţi să fie pedepsiţi, ci doar să îi transmită adultului faptul că a observat o neregulă. Aşadar, cel mai bine este să îi spui micuţului: Mă bucur că ştii că nu e voie să…. Astfel, el va fi mulţumit să vadă că îi apreciezi efortul de a respecta regulile.

2. Nu ştie cum să rezolve conflictele cu ceilalţi

Pârâtul este un fenomen foarte des întâlnit la preşcolari, pentru că ei încă nu ştiu cum să aplaneze conflictele care apar între ei. Copilul apelează la un adult ca să îi rezolve problema şi să facă dreptate.

Ce trebuie făcut? 

  • În loc să dai vina doar pe unul dintre copii, pune accent pe partea de responsabilitate a fiecăruia din ei. Foloseşte conflictele dintre copii ca pe ocazii de a-i  învăţa să se împace singuri. Cheamă-i pe amândoi şi spune-le că vrei ca ei să se împace. La început tu vei fi cel care îi va împăca, însă treptat rolul tău va fi din ce în ce mai mic.
  • Pentru a nu-l încuraja pe micuţ să pârască în continuare, nu îl pedepsi pe celălalt copil imediat, ca urmare a faptului că a fost pârât. Dacă copilul observă că tu iei decizii doar pe baza spuselor lui, va crede că are putere asupra ta și a acțiunilor tale.

3. Are nevoie de atenţie

Când copilul îşi face un obicei în a pârî pe oricine, indiferent cât de grave sunt faptele celorlalţi, este posibil ca el să vrea să îţi atragă atenţia. Pârâtul este în acest caz o modalitate de a intra în vorbă cu tine.

Ce trebuie făcut?

  • Acordă-i atenţie copilului mai ales în momentele în care face ceva bun. Astfel, când va dori să îți atragă atenția va face ceva util și folositor, în loc să pârască.
  • Atunci când vine să îi pârască pe ceilalți nu intra în amănunte cu întrebări de tipul: Cum s-a întâmplat? Cine a început? A cui este vina? Este clar că micuţul va da toată vina pe ceilalţi şi în plus se va bucura că i se acordă atenţie când pârăşte.
  • Spune-i foarte clar că nu vrei să îţi spună ce fac ceilalţi, decât dacă fac ceva periculos. De câte ori copilul vine la tine să pârască, întreabă-l dacă fapta acelui copil chiar este periculoasă (dacă nu știe răspunsul, îi poți explica tu cât este de periculoasă respectiva faptă). Arată-ţi dezaprobarea când vine la tine pentru a-ţi spune toate greşelile minore ale celorlalţi.

4. Vrea să se răzbune sau să îi pedepsească pe ceilalţi

Copiii care sunt deja la şcoală ştiu că a pârî doar de dragul de a face rău cuiva este un lucru rău. Când un copil mai mare de 7 ani îşi pârăşte intenţionat un coleg pentru ca acesta să fie pedepsit, este un semn că are resentimente şi apelează la adult ca mijloc de răzbunare. Cel mai probabil el are probleme în relaţia cu ceilalţi, simţindu-se respins sau marginalizat. De multe ori între el şi cel pe care îl pârăşte este o aprigă competiţie, fiecare dorind să îl descalifice pe celălalt în ochii adultului. Pârându-l, copilul încearcă să câştige o poziţie superioară faţă de acesta.

Ce trebuie făcut?

  • Un copil care îşi pârăşte colegii are toate şansele să fie exclus din grup şi marginalizat, ceea ce duce la şi mai multe resentimente şi complexe de inferioritate din partea lui. De aceea, este foarte important să îl descurajezi când pârăște. În primul rând nu trebuie să intri în capcana de a-i da dreptate şi de a-l pedepsi pe cel pe care îl pârăşte. Mai bine, propune o întâlnire şi cu celălalt copil pentru a clarifica lucrurile.
  • De câte ori poţi dă-i ocazia să participe la activități comune cu ceilalți, pentru a se integra mai mult în grup. Ajută-l să învețe cum să își pună în valoare calitățile, atunci când este într-un grup.
  • Descurajează competiţia dintre copii şi recompensează-i atunci când se ajută reciproc.

5. Este îngrijorat pentru ceilalţi

De multe ori copiii sunt bine intenţionaţi şi îi spun adultului doar lucrurile care îi îngrijorează la ceilalţi copii. În acest caz nu vorbim despre a pârî ci despre a informa adultul despre situaţiile periculoase. Iată ce poţi face pentru a încuraja acest comportament:

Ce trebuie făcut?

  • În momentul în care formulezi regulile importante (care se referă la evitarea pericolelor sau la anumite acțiuni grave cum sunt furtul, folosirea de droguri, agresarea celorlalți, etc), spune explicit că orice copil are obligaţia să raporteze adulţilor încălcarea de către ceilalţi a acestor reguli. Astfel, copilul nu se va simţi un pârâcios dacă spune adulţilor ce lucruri grave sau periculoase fac ceilalţi.
  • Învaţă-i pe copii să facă diferenţa între greşelile grave şi cele minore pe care le fac ceilalţi. Dacă un copil bine intenţionat vine şi raportează o greşeală minoră a altcuiva, mulţumeşte-i şi spune-i că pe viitor nu este necesar să îți mai spună când observă respectiva greşeală.

6. Imită adulţii

Copiii care observă că şi adulţii îi bârfesc pe ceilalţi cred că acest lucru este acceptabil şi normal. În consecinţă ei vor povesti mai ales lucrurile rele pe care le fac ceilalţi.

Ce trebuie făcut?

  • Chiar dacă îi spui copilului că nu are voie să pârască, el va continua să o facă dacă observă că şi tu faci la fel. Mai întâi va trebui să renunţi tu la acest obicei şi apoi îi poţi cere şi copilului să facă acest lucru.

Poate te întrebi cum anume îţi poţi da seama care din cauzele de mai sus i se potrivesc copilului tău. Ca să afli răspunsul va trebui să fii atent la sentimentele pe care le are copilul tău când vine să pârască. Este mândru de el că e un copil bun? Are nevoie să fie băgat în seamă? Se simte neputincios sau furios în urma unei cerţi? Se simte marginalizat şi plin de resentimente? Este îngrijorat pentru ceilalţi? Învăţând să îl asculţi, vei şti cum să procedezi cel mai bine.

Indiferent cât de mult descurajezi acest comportament, în anumite momente copilul tău tot îi va pârî pe ceilalţi. Acestea vor fi însă excepţii. Pe măsură ce copilul va fi tot mai capabil să se descurce în relaţiile cu ceilalţi, el va apela tot mai rar la ajutorul tău. Însă va şti că ori de câte ori are o problemă vei fi acolo pentru el.

(Sursa foto)

Articol din categoria:Copilul în familia lui
One Comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Cum iti ajuti copilul sa nu mai parasca?

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.