Skip to content

Joc de creativitate: Utilizari inedite ale obiectelor

by Raluca Drăghici on 21 ianuarie, 2012

joc de creativitateSe spune ca a fi  creativ inseamna sa poti sa privesti lumea prin ochii unui copil. Cand observa lumea, copiii descopera mereu lucruri noi si fascinante. Pentru ei realitatea este intr-o continua schimbare si poate fi vazuta mereu din unghiuri noi. Desi toti copiii sunt creativi, foarte putini dintre ei ajung adulti creativi. Din cauza ca nu sunt incurajati sa isi dezvolte creativitatea, ei isi pierd aceasta capacitate extraordinara. Daca esti un parinte care pretuieste creativitatea si vrei ca micutul tau sa isi dezvolte aceasta calitate, trebuie sa il incurajezi sa gandeasca si sa se exprime creativ. Jocul pe care ti-l propun in continuare este una din numeroasele posibilitati de a-i dezvolta creativitatea.

Varsta potrivita: Peste 4 ani

Materiale necesare: (optional) hartie si ceva de scris

Ce trebuie facut:

  • Alege un moment in care tu si micutul tau sunteti relaxati si binedispusi. Propune-i sa faceti un joc distractiv, prin care veti invata sa priviti lucrurile din jur intr-o lumina noua.
  • Spune-i ca de obicei oamenii folosesc  obiectele din jur intr-un singur fel, desi in realitate fiecare obiect poate fi utilizat intr-o mie de moduri noi si inedite. Spre exemplu, oamenii folosesc scaunele doar ca sa se aseze pe ele, cand de fapt ele pot avea o multime de alte intrebuintari.  Intreaba-l daca vrea sa isi imagineze si alte lucruri care se pot face cu un scaun, adica sa gaseasca utilizari cat mai noi si mai neobisnuite ale unui scaun.
  • Daca copilul tau stie sa scrie si ii place sa se exprime prin scris, ofera-i o foaie pe care sa isi noteze ideile. Daca dimpotriva prefera sa vorbeasca, incurajeaza-l sa spuna toate utilizarile neobisnuite ale unui scaun, care ii trec prin cap.
  • Este foarte important ca in timp ce copilul spune sau isi scrie ideile sa il incurajezi sa continue, fara sa il critici sau sa il dezaprobi in vreun fel. Cel mai mult conteaza ca micutul tau sa se simta in largul lui cand produce idei, chiar daca acestea nu sunt foarte originale sau dimpotriva sunt prea fanteziste.
  • Incheiati jocul in momentul in care copilul isi pierde interesul fata de joc sau spune ca nu mai are idei.  Nu insista sa continuati jocul daca el nu mai vrea.  Daca se simte intr-un fel sau altul constrans sa produca idei noi, creativitatea lui va scadea.
  • Daca jocul i se pare copilului interesant si vrea sa continue, propune-i sa gaseasca utilizari neobisnuite si pentru alte obiecte: o perdea, o cutie de carton, un cui, o sticla de plastic, etc.

Bine de stiut:

  • Creativitatea se refera in principal la trei abilitati diferite: abilitatea de a crea idei noi si inedite (a fi original), abilitatea de a crea un numar mare de idei (a fi productiv), si abilitatea de a schimba cu usurinta perspectiva de a privi lucrurile (a fi flexibil). Fiecare persoana are mai dezvoltata o anumita abilitate creativa. Observa daca copilul tau este mai degraba original, productiv sau flexibil.
  • Din cauza ca micutii nu sunt stimulati la scoala sa fie creativi si sa dea raspunsuri neobisnuite, s-ar putea ca in prima faza copilul tau sa nu produca multe idei. Insa, daca jocul ii place si i se pare distractiv, repetati-l si cu alte ocazii, si o sa vezi ca in timp creativitatea lui va creste.

Creativitatea este asemenea unei flori delicate: pentru a se deschide are nevoie de sprijin, caldura si incurajare. Fiind sensibila, trebuie protejata de critici excesive si de evaluari negative. Insa atunci cand infloreste ii uimeste pe toti cu farmecul si frumusetea ei.

(Sursa foto)

Articol din categoria:Ora de joacă

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.